About

The CALESA Project is an initiative funded by and developed under the Erasmus+ Programme, more specifically under its Key Action 2 which focuses on the cooperation among organizations and institutions through Capacity Building projects in the field of Higher Education. It supports and contributes to the European Commission’s efforts to enhance cooperation in Asia and focuses on the development of law and legal education in the Philippines through knowledge sharing, capacity building activities, and academic collaboration between educational institutions in Europe and the Philippines.

This international Congress is aimed at enhancing the research capacity of Philippine law schools and addressing the following concerns in scholarly advancement vis-à-vis policy formulation: academic expertise and research output; modernization of legal codes; human rights awareness and regard for the rule of law; and interest and skill in foreign languages as it impacts cross border legal education and mobility.

Papers on the modernization of criminal law and private law will be delivered at the Congress. Their aggregate content, perspective, applicability, and relevance, as amplified in the discussions and deliberations, will heighten awareness, and encourage a call to action on the concerns mentioned above.



The CALESA Project is coordinated by the

Universidad de Málaga

in partnership with the following institutions:

University of the Philippines
Philippine Judicial Academy
Ateneo de Manila
University of San Agustin
Deusto University
Ateneo de Zamboanga
NOVA School of Law
UCD Dublin

organized by:

UP College of Law
CALESA CBHE Project
Universidad de Málaga

Schedule of Activities

DAY/TIME EVENT/ACTIVITY DURATION
Day 1 - 10 Jun
Friday
8:30 to 8:40 Opening

 National Anthem
8:40 to 8:55 Welcome Messages

 Dean Juan José Hinojosa Torralvo
     Dean, Faculty of Law, University of Malaga

 Prof. José Manuel de Torres Perea
     Professor of Civil Law, University of Malaga

 Dean Edgardo Carlo L. Vistan II
     Dean, University of the Philippines College of Law

15 mins
8:55 to 9:15 Keynote Address

Hon. Marvic M.V.F. Leonen
 Senior Associate Justice
 Supreme Court of the Philippines
20 mins
9:15 to 9:25 Musical Number

 ConChords
 UP College of Music
10 mins
9:25 to 9:50 Introduction to the Congress

 1. Messages from partner institutions
     Video presentation  2. Congress proper
     Associate Dean Solomon Lumba
25 mins
9:50 to 10:50 First Plenary Session

Recent trends in Spanish Criminal Law
  Speaker: Prof. José Luis Díez Ripollés
  Reactor: Prof. Theodore Te

The law-making process: a crucial aspect of criminal policy
  Speaker: Prof. Becerra Munõz
  Reactor: Prof. Filomin Gutierrez

Open Forum
  Moderator: Prof. Jacqueline Espenilla
1 hour
10:50 to 11:05 Transfer to breakout rooms
(Refreshments and coffee stations open )
15 mins
11:05 to 11:35 Breakout Session # 1
  Parallel Talks
30 mins

1

Alternative penalties to imprisonment in the Spanish criminal law

Speaker: Prof. Demelsa Benito Sanchez

Reactor: Atty. Rommel A. Abitria

Open Forum
  Moderator

2

Women in Spanish prisons



Speaker: Prof. Ana Isabel Cerezo Dominguez

Reactor: Prof. Hannah Nario-Lopez

Open Forum
  Moderator

3

Bases of the juvenile criminal responsibility system: Comparison between Spain and the Philippines

Speaker: Prof. Marta Fernández Cabrera

Reactor: Atty. Glenda Litong

Open Forum
  Moderator
11:35 to 11:50 Transfer to breakout rooms 15 mins
11:50 to 12:20 Breakout Session # 2
  Parallel Talks
30 mins

1

Compared analysis on sex crimes against especially vulnerable persons



Speaker: Prof. Deborah García Magna

Reactor: Atty. Dan Calica


Open Forum
  Moderator

2

Finding the limits between freedom and criminal liability of drug consumers: the case of “consumers associations” under Spanish criminal law

Speaker: Prof. Emilio Armaza


Reactor: Atty. Bensaud O. Degusman

Open Forum
  Moderator

3

Possession of drugs for self- consumption under Spanish Criminal Law: Judicial criteria for its impunity


Speaker: Prof. María Soledad Gil Nobajas

Reactor: Prof. Niel Borja


Open Forum
  Moderator
12:20 to 1:40 Lunch 1 hour and 20 mins
1:40 to 2:30 Second Plenary Session
 1. Rapid Fire Presentations by JD Students

    Yzabel T. Layson
    Moh Asraf Baird T. Baird
    Ervin Gedmaire S. Caro
    Czar Matthew Gerard T. Dayday
    Amer M. Madcasim Jr.
50 mins
2:30 to 3:00  2. Talk on Criminal Law

Transformative justice in the Philippine criminal justice system: planting the seeds for a kind society

    Speaker: Senator Leila de Lima
    (Pre-recorded video)
30 mins
3:00 to 3:10 Musical Number

 ConChords
 UP College of Music
10 mins
3:10 to 3:20 Transfer to breakout rooms 10 mins
3:20 to 3:50 Breakout Session # 3
  Parallel Talks
30 mins

1

Terrorism prevention and counter-terrorism policies: A global effort in the 21st century

Speaker: Prof. Elena Avilés Hernández

Reactor: Dir. Francis Tom F. Temprosa

Open Forum
  Moderator

2

Combating organised crime in the Philippines and Spain


Speaker: Prof. Ana María Prieto del Pino Reactor

Reactor: Police Major General Alessandro C. Abella

Open Forum
  Moderator

3

"Corporate liability ex crimne: EU standards, national solutions”


Speaker: Prof. Athina Sachoulidou


Reactor: Prof. Teresita J. Herbosa


Open Forum
  Moderator
3:50 to 4:05 Transfer to plenary hall 15 mins
4:05 to 4:20 Closing Day 1

 1. CALESA: a donde vas?
    Video Presentation

 2. Summation
    Rapporteur
15 mins
4:20 to 5:00 Transfer to Quezon Hall 30 mins
5:00 to 8:00 Fellowship Dinner: UP President’s Night

 Address
    UP President Danilo L. Concepción
3 hours
DAY/TIME EVENT/ACTIVITY DURATION
Day 2 - 11 Jun
Saturday
8:00 to 8:30  Group photo of the entire delegation 30 mins
8:30 to 9:00 Opening

 1. Recap of Day 1
     Video Presentation
 2. Opening Message
     Hon. Emerson Aquende
     Commissioner
     Philippine Competition Commission
 3. Musical Number
     UP Law Charivari
30 mins
9:00 to 10:00 First Plenary Session

Regulating Digital Markets to foster competition and innovation: A vision from the EU to the ASEAN

  Speaker: Prof. Eugenio Olmedo Peralta

  Reactor: Prof. JJ M. Disini

Open Forum
  Moderator: Atty. Neil Silva
1 hour
10:00 to 10:10 Transfer to breakout rooms
(Refreshments and coffee stations open )
10 mins
10:10 to 10:40 Breakout Session # 1
  Parallel Talks
30 mins

1

Private antitrust damages claims. EU Directive 2014/104 on damages

Speaker: Enrique Sanjuán y Muñoz


Reactor: Atty. Gwen De Vera


Open Forum
  Moderator

2

Second chance mechanisms in Insolvency Law

Speaker: Carmen de Vivero de Porras

Reactor: Dr. Cheselden George V. Carmona

Open Forum
  Moderator

3

European Harmonization of Private International Law

Speaker: Eva Jiménez Palma


Reactor: Prof. Rommel Casis


Open Forum
  Moderator
10:40 to 10:50 Transfer to breakout rooms 10 mins
10:40 to 11:10 Breakout Session # 2
  Parallel Talks
30 mins

1

The problem of financial literacy within the banking sector


Speaker: Prof. Joana Farrajota

Reactor: Atty. Czar Ian Agbayani

Open Forum
  Moderator

2

The cooperative model: an alternative model based on values and principles

Speaker: Prof. Gonzalo Martínez Etxebarria

Reactor: Atty. Sikini Labastilla

Open Forum
  Moderator

3

Modernizing digital finance: new FinTech trends

Speaker: Prof. Miguel Moura

Reactor: Atty. Sharon Millan

Open Forum
  Moderator
11:20 to 11:30 Transfer to plenary hall 10 mins
11:30 to 12:20 Second Plenary Session

 1. Rapid Fire Presentations by JD Students

    Justin Francis C. Bionat
    Nishan A. Imlan
    Luis Miguel L. Tirador
    Kaitlynne Therese A. Reyes

        Moderator: Idge Dizon
50 mins
12:20 to 1:40 Lunch 1 hour and 20 mins
1:40 to 2:10 Continuation of Second Plenary Session

 1. In Memoriam ofRuben F. Balane
    Video Presentation

 2. Talk on Private Law
    Balane on the reserva troncal: a computational law walkthrough
    Speaker: Prof. Emerson Bañez
30 mins
2:10 to 2:20 Transfer to breakout rooms
(Refreshments and coffee stations open)
10 mins
2:20 to 2:50 Breakout Session # 3
  Parallel Talks
30 mins

1

Modernizing Copyright Law: The EU experience


Speaker: Prof. Giulia Priora

Reactor: Atty. Alex Ferdinand S. Fider

Open Forum
  Moderator

2

EU rules on international data transfers: Lessons from the Schrems saga

Speaker: Prof. Francisco Pereira Coutinho

Reactor: Prof. Gwen De Vera

Open Forum
  Moderator
2:50 to 3:00 Transfer to breakout rooms
(Refreshments and coffee stations open)
10 mins
3:00 to 3:30 Breakout Session # 4
  Parallel Talks
30 mins

1

A new legal approach on AI


Speaker: Prof. Jorge Villalobos Portalés

Reactor: Atty. Angelo Santiago

Open Forum
  Moderator

2

“Lawfare” and technological restraint: the Case of the Brazil-USA technology safeguards agreement

Speaker: Prof. Guilherme Berriel

Reactor: Atty. Oliver Reyes

Open Forum
  Moderator
3:30 to 3:40 Transfer to plenary 10 mins
3:40 to 4:40 Third Plenary Session

The recent reform on the capacity of disabled persons in the Spanish Civil Code

 Speaker: Prof. Jose Manuel de Torres Perea

 Open Forum

Challenges on civil liability arising from the use of artificial intelligence

 Speaker: Prof. José Antonio Castillo Parrilla

 Open Forum
    Moderator: Atty. Neil Silva
1 hour
4:40 to 5:20 Closing Day 2

 1. Summation
    Rapporteur
 2. Introduction to CALESA publications
    Prof. José Manuel de Torres
 3. Closing messages
    Prof. Eugenio Olmedo Peralta
    Prof. José Manuel de Torres
 4. UP Naming Mahal
    UP Law Charivari
40 mins
6:30 to 9:30 Dinner and Show: A Cultural Night

 Farewell Messages
    Dean Carlo L. Vistan
    Dean Juan José Hinojosa
    UP President Danilo L. Concepcion
3 hours
DAY/TIME EVENT/ACTIVITY DURATION
Day 3 - 12 Jun
Sunday
Optional educational tour of Metro Manila

Speakers

Day 1 (10 June 2022)
MODERNIZING CRIMINAL LAW

List of Speakers


José Luis Díez Ripollés – University of Malaga
TOPIC: Recent Trends In Spanish Criminal Law

José Becerra Muñoz – University of Malaga
TOPIC: Criminal Justice Policy And Criminal Law Making Policy (preliminary title)

Elisa García España – University of Malaga
TOPIC: Rimes: International Comparison Of The Social Exclusion Generated By Criminal Policy

Carmen R. Fernández Díaz – University of Malaga
TOPIC: A Comparative Overview Of Prison Sentences In Spain And The Philippines

Ana Isabel Cerezo Domínguez – University of Malaga
TOPIC: Women In Spanish Prisons

Marta Fernández Cabrera – University of Malaga
TOPIC: Bases Of The Juvenile Criminal Responsibility System: Comparison BetweenSpain And The Philippines

Deborah García Magna – University of Malaga
TOPIC: Compared Analysis On Sex Crimes Against Especially Vulnerable Persons

María Soledad Gil Nobajas – University of Duesto
TOPIC: "Possession Of Drugs For Self-Consumption Under Spanish Criminal Law. Judicial Criteria For Its Impunity"

Emilio Armaza - University of Duesto
TOPIC: Finding The Limits Between Freedom And Criminal Liability Of Drug Consumers: The Case Of “Consumers Associations” Under Spanish Criminal Law"

Ana María Prieto del Pino – University of Malaga
TOPIC: Combating Organised Crime In The Philippines And Spain

Elena Avilés Hernández – University of Malaga
TOPIC: Terrorism Prevention And Counter-Terrorism Policies: A Global Effort In The 21st Century

Athina Sachoulidou – NOVA School of Law
TOPIC: "Corporate Criminal": An Old New Story

Day 2 (11 June 2022)
MODERNIZING PRIVATE LAW

List of Speakers


Eugenio Olmedo Peralta - Commercial Law Senior Tenured Lecturer. University of Málaga
TOPIC: Regulating Digital Markets To Foster Competition And Innovation: A Vision From The UE To The ASEAN

Enrique Sanjuán y Muñoz - Justice at Málaga Commercial Court and Commercial Law Professor
TOPIC: Private Antitrust Damages Claims. EU Directive 2014/104 On Damages

Carmen de Vivero de Porras - Commercial Law Associate Lecturer. University of Málaga
TOPIC: Second Chance Mechanisms In Insolvency Law

Eva Jiménez Palma - Private International Law Doctoral Researcher. University of Málaga
TOPIC: European Harmonization Of Private International Law

Giulia Priora - Assistant Professor, NOVA School of Law, Lisbon
TOPIC: Modernizing Copyright Law: The EU Experience

Francisco Pereira Coutinho - Associate Professor with Habilitation, Nova School of Law, Lisbon
TOPIC: EU Rules On International Data Transfers: Lessons From The Schrems Saga

Miguel Moura - Assistant Professor, NOVA School of Law, Lisbon
TOPIC: Modernizing Digital Finance: New Fintech Trends

Joana Farrajota - Assistant Professor, NOVA School of Law, Lisbon
TOPIC: The Problem Of Financial Literacy Within The Banking Sector

José Antonio Castillo Parrilla - Civil Law Researcher. University of Granada
TOPIC: Legal Issues And Challenges Related To The Massive Use Of AI In The EU

Jose Manuel de Torres Perea - Civil Law Associated Professor University of Málaga
TOPIC: The Recent Reform On The Capacity Of Disabled Persons In The Spanish Civil Code

Patricia G. Benavides Velasco – University of Malaga
Facilitator/Roundtable

Bulletin


Cost/Funding

The Congress fee is 120 Euros or 7,000 Pesos, inclusive of access to all lectures and activities, full board, transportation during the Congress proper, and Congress paraphernalia.

The organizers shall waive the Congress fee for the delegates from partner institutions. Airfare, airport transfers, and hotel accommodations shall be for the account of the delegates.

You may pay the congress fee through bank transfer or pay onsite in cash or using your credit card.

Registration

Online registration is closed.

You may pay the congress fee through bank transfer or pay onsite in cash or using your credit card.

Accommodations

For special room rates at SEDA Hotel, please use the link below and input the booking code UPCALESA2022:

Steps to book:
1. Go to https://vertisnorth.sedahotels.com.
2. Input event dates for room stay (June 9 to 12, 2022) then click Check Availability.


3. Click Booking Code and input UPCALESA2022



4. You can book and guarantee for your rooms immediately.

Conference Booklet


Videos

1. A Donde Vas (Mini Docu)


2. Day 1 - Same Day Edit


3. Day 2 – Same Day Edit


4. Cultural Night


5. Welcome Messages


6. Balane


7. Motage


8. El Gamma Penumbra


9. CALESA Manila 2022



Table of PLENARY VIDEO Contents (with time codes):

Newsletter

Contact

 calesamanila2022@up.edu.ph
 calesacbproject@uma.es

Useful links

For visa information, please check: Guidelines on the Entry of Temporary Visitors to the Philippines

The latest health protocols in the Philippines can be found at: IATF Resolution 159 as of January 27, 2022